Ab Üye Ülkeleri, Yapay Zeka Yasası'nı Oluşturmak Için Adım Attı.

2 Şubat'taki onay, Fransa ve Almanya'nın Yapay Zeka Yasası'na dair itirazlarını geri çekmesiyle sağlandı.

Avrupa Birliği (AB), üye devletlerin Yapay Zeka Yasası'nın nihai metnini onaylamak üzere oy kullanmasıyla yapay zekaya (AI) yönelik düzenleyici çerçevesini güçlendirdi.

AB İç Pazarından sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, Aralık 2023'te yapılan siyasi anlaşmanın 27 üye ülkenin tamamı tarafından kabul edildiğini doğruladı. X sosyal medya platformunda yayınlanan bir yazıda, AI Yasasının dünya çapında bir ilk olduğunu belirtti.

Yapay Zeka Yasası, yapay zeka uygulamalarını risk odaklı bir stratejiyle düzenlemeyi amaçlamaktadır. Anlaşma, biyometrik gözetimde yapay zekanın hükümet tarafından kullanımını, ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerinin düzenlenme yöntemlerini ve pazara girişten önce uygulanacak şeffaflık kurallarını kapsamaktadır.

Aralık ayında yapılan siyasi mutabakatın ardından, milletvekillerinin onayına sunulmak üzere nihai bir uzlaşma metni oluşturma çalışmaları başladı ve 2 Şubat'ta tüm üye ülkelerin daimi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek olan "coreper" oylamasıyla sona erecek.

Uzmanlar, sosyal medyada yayılan ve kamuoyunda gerçeklik ile hayal arasındaki sınırları belirsizleştiren deepfake'ler konusunda ciddi endişelerini dile getirdiler. Bu deepfake'ler, çevrimiçi görüntüler üzerinde eğitilmiş yapay zeka algoritmaları tarafından üretilen gerçekçi ancak yanıltıcı videolar olarak biliniyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, Cuma günü yapılan anlaşmanın Yapay Zeka Yasası için önemli bir adım olduğunu belirtti. Vestager, şu ifadeleri kullandı: "Temel bir prensibe dayanıyor: Yapay zeka ne kadar riskliyse, geliştiriciler için sorumluluklar da o kadar büyük olur. Örneğin, işe alım süreçlerinde veya eğitim programlarında kullanıldığında. Bu nedenle #AI Yasası, yüksek riskli durumlara odaklanıyor."

Cuma günü yapılan anlaşma, Fransa'nın Yapay Zeka Yasası'na yönelik itirazını geri çekmesiyle gerçekleşti. Federal Dijital İşler ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing'in bir uzlaşma sağlandığını duyurmasının ardından, 30 Ocak'ta Almanya da yasayı destekledi.

Yapay Zeka Yasası, 13 Şubat'ta önemli bir AB yasa koyucu komitesinde oylanacak ve ardından Mart ya da Nisan ayında Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak. Belirli hükümlerin daha önce yürürlüğe girmesi planlanarak, uygulamanın 2026 yılında başlaması öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu, sistematik risk taşıyan bir grup yüksek etkili temel modele uyumu izlemek üzere bir Yapay Zeka Ofisi kurmak için adımlar atmaktadır. Ayrıca, yerel yapay zeka geliştiricilerini desteklemek amacıyla, AB'nin süper bilgisayar ağını verimli yapay zeka model eğitimi için güçlendirmeyi planlamaktadır.

Kripto para piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve en son haberleri Kriptospot.com ile anlık takip edebilirsiniz. 

Beğenebileceğin diğer haberler