Google, Gemini Adını Verdiği Yapay Zeka Modelini Piyasaya Sürdü.

Teknoloji devi, yapay zeka sohbet uygulaması Bard'ın artık Gemini olarak adlandırıldığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ücretsiz ve ücretli mobil uygulamalarının piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

Google, yapay zeka sohbet botu Bard olarak bilinen uygulamanın resmi olarak Gemini adıyla piyasaya sürüldüğünü ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanıcılarla buluştuğunu duyurdu.

Google Asistan ve Bard'ın Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Sissie Hsiao, 8 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada, firmanın 11 aylık yapay zeka sohbet yazılımının artık çoklu modlu büyük dil modeliyle aynı ismi taşıdığını açıkladı.

Gemini, Google'ın Ultra 1.0 olarak adlandırılan en gelişmiş büyük dil yapay zeka modelini simgeliyor. Şirket, yapay zekanın kodlama, mantıksal akıl yürütme, karmaşık talimatları takip etme ve yaratıcı projelerde işbirliği yapma gibi son derece karmaşık görevlerde daha yetenekli olduğunu belirtti.

Şirketin blog gönderisine göre, sohbet yazılımının premium sürümü olan Gemini Advanced, daha uzun, daha ayrıntılı konuşmalara ve önceki isteklerden bağlamın daha iyi anlaşılmasına olanak tanıyor. Ayrıca kişisel bir öğretmen gibi davranabiliyor, ileri düzey kodlama konularında yardımcı olabiliyor ve yaratıcı projeler için beyin fırtınası yapabiliyor.

Gemini Advanced, Google One AI Premium aboneliği kapsamında aylık 20 dolar karşılığında kullanılabiliyor ve yakın gelecekte Gmail, Docs, Sheets ve Slides gibi Google hizmetlerine entegre edilecek.

Gemini için yeni mobil uygulama 8 Şubat'ta Amerika Birleşik Devletleri'nde Android ve Apple iOS platformlarında kullanıma sunuldu ve şirket, uygulamanın yakın zamanda daha geniş bir coğrafyada ve daha fazla dilde kullanıma sunulacağını belirtti.

Gemini'nin mobil versiyonu fotoğraflar için altyazı oluşturabilir, makalelerle ilgili soruları yanıtlayabilir, arama yapabilir, akıllı ev cihazlarını kontrol edebilir ve konuşmaya dayalı, çok modlu bir yapay zeka asistanı olma amacını taşır.

Hsiao, "Genişlemeye geçmeden önce, yerel düzenleyicilerle iş birliği yaparak yerel düzenleyici gereksinimlerine uyduğumuzdan emin oluyoruz" dedi.

Google CEO'su Sundar Pichai ise ayrı bir blog yazısında, Gemini Advanced'in altında yatan teknolojinin birçok karmaşık konuyu ele alırken en zeki insanları bile geride bırakabileceğini iddia etti.

“En büyük model Ultra 1.0, matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp ve etik gibi 57 konunun bir kombinasyonunu kullanan MMLU (Devasa Çok Görevli Dil Anlama) ile insan uzmanlardan daha iyi performans gösteren ilk modeldir.”

Gemini zorlu bir rekabetle karşı karşıya. Microsoft destekli OpenAI, ChatGPT'nin ilk sürümünü Kasım 2022'de yayınladı ve Mart 2023'te GPT-4 sürümüne yükseltti.

Gemini Aralık ayında duyurulduğunda Google, Ultra sürümünün büyük dil modeli geliştirmede kullanılan 32 akademik ölçütten 30'unda "son derece yüksek performans" elde ettiğini iddia etmişti.

Öte yandan, 8 Şubat'ta Google'ın dijital içerik için yapay zeka da dahil olmak üzere nasıl üretildiğini veya değiştirildiğini tanımlayan "beslenme etiketleri" geliştirme çalışmasına katıldığı bildirildi.

Firma, Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) aracılığıyla dijital kimlik bilgilerine yönelik teknik standartlar üzerinde Adobe, BBC, Microsoft, Sony ve diğer firmalarla birlikte çalışacak.

Kripto para piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve en son haberleri Kriptospot.com ile anlık takip edebilirsiniz. 

Beğenebileceğin diğer haberler