Araştırma: Bitcoin Fiyatı Üzerindeki Etf Etkisi, Madencilerinkinden Daha Büyük

Glassnode'un raporuna göre, Bitcoin madencilerinin BTC fiyatı üzerindeki "piyasa etkisi," ETF'ler ve borsalarla karşılaştırıldığında daha az etkili kalıyor.

Yeni bir araştırma, Bitcoin madencilerinin satışlarının BTC fiyatı üzerinde giderek daha az etkili olduğunu doğruluyor.

Glassnode'un haftalık bülteni "The Week Onchain"de yayımlanan rapor, Bitcoin madencilerinin piyasalar üzerinde olumsuz etki yarattığı yönündeki yaygın inançları çürütüyor.

Bitcoin Madencileri vs. Borsa ve ETF Etkisi

Bitcoin madencileri, son halving ile ödüllerinin %50 oranında azaltılmasının ardından zorlu bir dönem geçiriyor olabilir. Ancak rapora göre, BTC fiyatı üzerinde asıl etkiyi oluşturanlar madenciler değil. Glassnode'un analizine göre, merkezi borsalar ve ABD'deki spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF'ler), BTC fiyatını daha fazla etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.

Temmuz 2024 itibariyle, borsalar hala 3 milyondan fazla BTC'ye sahipken, ETF'lerin yönetim altındaki varlıklarında 887.000 BTC bulunuyor. Buna karşın, bilinen madenci cüzdanlarında yaklaşık 705.000 BTC yer alıyor.

Glassnode'un raporunda, "Tarih boyunca, büyük kripto varlıklar, Mt.Gox borsasının çöküşü sonrası kurtarılan paralar gibi olaylarda ya da hükümetler tarafından el konulmuş büyük coin hacimlerinin satılması durumlarında saklandı. Son dönemde ise kurumsal saklama kuruluşları ve ETF'ler, piyasada büyük etkilere sahip ikinci en büyük Bitcoin havuzunu oluşturdu," ifadelerine yer verildi.

Glassnode, haftalık bazda madenci bakiyelerinin yaklaşık 500 BTC artış ve azalış gösterdiğini belirtiyor. Bu, borsa ve ETF'lerin bakiye değişikliklerinin çok küçük bir kısmı.

Raporda, "Madenciler tarihsel olarak satış baskısının ana kaynağı olarak görülüyordu, ancak arzla ilişkileri her halvingde azalıyor," ifadelerine yer veriliyor.

Borsa ve ETF'lerdeki bakiyeler her hafta yaklaşık 4.000 BTC değişim gösterirken, Glassnode'a göre "bu kuruluşlar aracılığıyla gerçekleşen akışların madencilere kıyasla etkisi yaklaşık 4 kat ila 8 kat daha büyük."

Alman hükümetinin kısa süre önce gerçekleştirdiği satış, Bitcoin madencilerine yeni bir rakip ekledi. On-chain veriler, piyasaların Almanya'nın milyarlarca dolarlık Bitcoin satışını önceden fiyatlandırdığını ortaya koyuyor.

Glassnode, "Alman hükümeti, cüzdanındaki tüm Bitcoin'leri başarılı bir şekilde sattı. Bitcoin piyasası, geçen ay boyunca 48 bin BTC'lik bu satışı karşıladı," şeklinde bir açıklama yaptı.

"Alman hükümetinin satış baskısının tamamen ortadan kalkması piyasayı rahatlatırken, talep tarafındaki yeniden canlanma belirtileri olumlu fiyat hareketlerine neden oldu."

Madenciler için gelecekteki durum ise daha iyimser görünüyor. Hashrate, geçtiğimiz hafta tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı ve Bitcoin'in hash ribbons göstergesi, kârlılık koşullarının yavaş yavaş iyileştiğini işaret ediyor.

Ancak, 60 günlük ve 30 günlük ortalama hash oranını ölçen göstergeler, madencilerin "kapitülasyon" aşamasının devam ettiğini gösteriyor. Kapitülasyon, Bitcoin madencilerinin operasyonlarını sürdürmek için kaynak biriktirmek yerine satış yapmayı tercih ettiği durumu ifade ediyor.

Kripto para piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve en son haberleri Kriptospot.com ile anlık takip edebilirsiniz. 

Beğenebileceğin diğer haberler