Üç Ana Neden: Ethereum Neden 3.900 Dolar Seviyesinin Altında Kalmaya Devam Ediyor?

Ethereum fiyatının 3.900 doların altında sıkışıp kalmasını etkileyen başlıca faktörler arasında spot Ethereum ETF'lerinin piyasaya sürülmesiyle ilgili devam eden belirsizlikler, vadeli işlemler pazarındaki yüksek açık ilgi oranları ve Ethereum blockchain'indeki kullanım aktivitelerinin azalması bulunmaktadır.

Son bir hafta içinde, Ether birkaç kez 3.900 doların üzerine çıkmasına rağmen bu seviyelerde tutunamadı. ETH, beklenen spot Ethereum ETF onayı öncesi bir yükseliş yaşadı. Piyasa, SEC tarafından onaylanacak spot Ethereum ETF'lerin fiyatları yükseltmeye devam edeceğini öngörmekteydi.

Ethereum Spot ETF Onay Süreci Beklenildiği Gibi İlerlemedi Yatırımcıların her bir fon için gerekli olan Form S-1 onaylarını hala beklemekte olduğu belirtiliyor. Bloomberg’in kıdemli ETF analisti Eric Balchunas, Ethereum spot ürünlerinin 4 Temmuz’a kadar piyasada işlem görmeye başlamasını beklediğini ifade ediyor. Diğer bir ETF analisti James Seyffart ise BlackRock'ın 29 Mayıs'ta güncellenen S-1 belgesinin, ihraççılar ve SEC'nin spot Ethereum ETF lansmanlarına olan odaklanmasını gösterdiğini belirtti.

Ancak analistler, Grayscale Ethereum Trust'ın (ETHE) ETF'ye dönüştürülmesi sonrası ilk haftalarda yaşanabilecek çıkışların ETH üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade ediyorlar. Benzer bir durum, yüksek ücretler nedeniyle Grayscale'in Bitcoin fonu (GBTC) için de geçerli. Spekülasyonlara göre, yalnızca Grayscale ETHE'den ilk haftalarda günde 100 milyon doları aşan çıkışlar yaşanabilir ve bu da yeni yatırımcıların getirdiği sermayeyi dengeleyebilir.

Ether'in 3.900 Dolar Direncini Aşamamasının Nedenleri Ether'in 3.900 dolarlık direnci aşamamasının bir nedeni, spot ETF onayı öncesinde yaşanan ralliden kaynaklanıyor. Bazı yatırımcıların alım satım işlemlerinin daha uzun süreceği yönündeki hayal kırıklıkları da piyasada belirsizlik yaratıp olumsuz fiyat etkilerine neden oluyor. Ether'in vadeli işlem açık ilgisinin 28 Mayıs'ta rekor seviyeye ulaşması, piyasa üzerinde baskı oluşturabilir.

16,8 Milyar Dolarlık Ether Vadeli İşlemleri Tasfiye Riski Taşıyor Açık faiz, Binance, CME, OKX ve Bybit gibi türev borsalarında bulunan toplam ETH vadeli işlem sözleşme sayısını gösterir ve yüksek açık faiz, büyük bir tasfiye riskini işaret eder.

ETH vadeli işlemlerinde, alıcılar ve satıcılar daima denge içerisinde yer alsa da, kullanılan yüksek kaldıraç miktarları nedeniyle likidasyon riski artmaktadır. Örneğin, uzun pozisyonlar genellikle ortalama 10 kat kaldıraç kullanır. Bu durumda, Ether'in fiyatında yüzde 10'luk bir düşüş, bu sözleşmelerin likide edilmesine yol açabilir.

Eğer fiyatlar tersine aniden artarsa, bu durumda kısa pozisyonlar risk altına girer. Böyle bir senaryoda, borsalar otomatik olarak ETH alımı yaparak kaldıraçlı pozisyonları kapatacak ve marj gereksinimlerini karşılayamayan işlemleri sonlandıracaktır. Bu işlemler, 16,8 milyar dolarlık ETH vadeli işlem açık ilgisini oluşturmakta ve bu da potansiyel bir risk olarak görülerek ETH fiyatının 3.900 dolar altında kalmasına neden olmaktadır.

Rakip Ağlar Ethereum'un Aktivitesini Geride Bırakıyor

Ethereum'un yüksek işlem ücretleri, ağın sürekli bir talep gördüğünün bir göstergesi olarak kabul edilirken, aynı zamanda daha yüksek ölçeklenebilirlik sunan rakip blockchain'ler için bir fırsat sunmaktadır. Ethereum dışında faaliyet gösteren bazı kullanıcılar ve projeler, daha düşük ücretler sunan BNB Chain, Solana veya Aptos gibi alternatifler tercih etmeye başlamıştır. Bu durum, Ethereum'un katman-2 çözümlerine yönelik geçişlere rağmen, platformun rakip ağlar karşısında pazar payı kaybetmesine yol açabilir.

30 Mayıs'ta, Ethereum'un merkeziyetsiz uygulamalarıyla etkileşime giren günlük aktif adres sayısı önceki güne kıyasla yüzde 2 azaldı, 122.350 oldu. Benzer şekilde, Ethereum ağında gerçekleşen toplam işlem hacmi aynı dönemde yüzde 2 artarak artış gösterdi. Ancak, bu artış yetersiz görüldü. Bu veriler, Ethereum'un sağlam temellerine, çeşitli merkeziyetsiz uygulama kullanım senaryolarına ve farklı yatırımcı profillerine rağmen, alternatif blokzincirlerine yönelik bir eğilim olduğunu işaret etmektedir.

Örneğin, BNB Chain'in günlük aktif adres sayısı Ethereum'un dört katından fazladır, 508.610'dur. Bu kullanıcılar son yedi gün içinde PancakeSwap üzerinde 3,5 milyar doların üzerinde işlem yaparken, tek bir DApp olan Move Stake aynı dönemde 226.350'nin üzerinde aktif adres topladı. Bu durum, Ethereum'un zincir üstü ölçümlerinin güven verici olmadığını ve Ether'in yakın gelecekte 3.900 doların üzerine çıkma potansiyelini daha da sınırladığını göstermektedir.

Kripto para piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve en son haberleri Kriptospot.com ile anlık takip edebilirsiniz. 

Beğenebileceğin diğer haberler